Docent Nederlands worden: alles wat je moet weten
Docent Nederlands worden? Dan kies je een mooi en belangrijk beroep! Het is immers van groot belang dat jeugd van goed onderwijs wordt voorzien. Daar kun jij een goed steentje aan bijdragen! Maar wat komt er kijken bij het beroep? Hoe word je docent Nederlands en wat ga je verdienen? Lees hieronder alles wat je moet weten over docent Nederlands en hoe we je kunnen helpen aan de leukste vacatures docent Nederlands!
Wat is een docent Nederlands?
Als docent Nederlands sta je uiteraard voor de klas en ben je verantwoordelijk voor het onderwijzen van je leerlingen op het gebied van de Nederlandse taal. Naast het lesgeven heb je nog een aantal taken, zoals begeleiding, administratie van cijfers en afwezigheid en vergaderingen met je collega’s. Maar ook het maken en nakijken van toetsen en examens en andere opdrachten. Soms zal je als docent Nederlands ook moeten surveilleren bij herkansingen of deelnemen aan buitenschoolse activiteiten.
Wat houdt het vak Nederlands in?
Als je de ambitie hebt om docent Nederlands te worden, is het wel zo handig om het schoolvak inhoudelijk te begrijpen. Het vak Nederlands bestaat uit spelling, grammatica, lees-, schrijf- en spreekvaardigheid en literatuur (bijvoorbeeld romans en poëzie).
Docent Nederlands worden: waarom?
Het docentschap is niet zomaar iets, dat moet je écht in het bloed zitten. En overstappen naar het voortgezet onderwijs, dat doe je dan ook niet zomaar. Het is niet iets wat je ‘er even bij of tussendoor’ doet. Misschien ben je dol op schrijven, boeken lezen of simpelweg op de Nederlandse taal en lijkt je een baan als docent Nederlands wel wat? Dat kan! Maar om een goede leraar te worden, heb je ook écht de klik met de jeugd nodig. Misschien weet je het nog uit je eigen middelbareschooltijd – het werk van een docent kan best pittig zijn! Twijfel je of het docentschap bij jou past? Misschien ben je nu al coach bij een voetbalteam of vrijwilliger bij een jongerenwerkgroep? Vind je het fijn om met de jeugd te communiceren en voel je ze goed aan? Dan kan het zomaar zijn dat jij ook een goede docent zou zijn. Momenteel zijn er veel vacatures docent Nederlands, dus je bent meer dan welkom in het voortgezet onderwijs!
Docent Nederlands worden? De opleiding
Een docent Nederlands word je door de lerarenopleiding Nederlands (dit is op hbo-niveau) te volgen of door Nederlands aan de universiteit te studeren. Doe je de universitaire studie Nederlands en wil je tweedegraads docent worden, dan kun je in het tweede of derde studiejaar de minor Educatie volgen. Wil je eerstegraads docent Nederlands worden, dan behaal je eerst je master Nederlands en volg je vervolgens de master Lerarenopleiding. Je kunt ook op hbo-niveau je eerstegraads bevoegdheid halen.
Wat doet een docent Nederlands?
Als docent Nederlands heb je een uitgebreid takenpakket. Denk hierbij onder andere aan het beoordelen van werkstukken, opdrachten en toetsen, het selecteren van de juiste boeken voor de literatuurlijst, het voorbereiden, afnemen en beoordelen van literatuurmondelingen en het opstellen en nakijken van opdrachten rondom de Nederlandse taal. Daarnaast is het mogelijk dat je als docent Nederlands extra begeleiding geeft aan dyslectische leerlingen.
Hoe word ik een docent Nederlands?
Een docent Nederlands word je door de lerarenopleiding Nederlands (dit is op hbo-niveau) te volgen of door Nederlands aan de universiteit te studeren. Doe je de universitaire studie Nederlands en wil je tweedegraads docent worden, dan kun je in het tweede of derde studiejaar de minor Educatie volgen. Wil je eerstegraads docent worden, dan behaal je eerst je master Nederlands en volg je vervolgens de master Lerarenopleiding. Je kunt ook op hbo-niveau je eerstegraads bevoegdheid halen.
Wat is het verschil tussen een eerstegraads en tweedegraads docent?
Een eerstegraads docent Nederlands is bevoegd les te geven aan alle klassen van de havo en het vwo op het voortgezet onderwijs, maar kan ook lesgeven op het VMBO, mbo en het praktijkonderwijs. Een tweedegraads docent mag lesgeven aan alle onderbouwklassen van de havo en het vwo en aan alle klassen van het vmbo of mbo.
Hoe zijn de salarissen in het voortgezet onderwijs?
Als docent kun je in verschillende loonschalen worden ingedeeld. In welke schaal je ingedeeld wordt, is afhankelijk van je werkervaring in het onderwijs en welke onderwijsbevoegdheid je hebt. De schalen in het voortgezet onderwijs bestaan uit LB, LC en LD. Ben je startend tweedegraads docent, dan begin je met een maandsalaris van € 2.822 bruto per maand. Bij goed functioneren stijg je ieder jaar een trede in de loonschaal. Dit betekent dat je als tweedegraads docent Nederlands na 10 jaar ongeveer € 3.877 bruto per maand. Goed om te weten als je docent Nederlands wil worden!
Zij-instromen via Derec
Ben jij ervan overtuigd dat er in jou een goede docent schuilt, dan helpen we je bij Derec graag op weg. Via Derec het onderwijs in, betekent dat je een uitstekende begeleiding krijgt op je weg naar de klas. Omdat we graag willen weten ‘wat voor vlees we in de kuip hebben’, nemen we allereerst een vragenlijst bij je af. Daarna nodigen we je uit op gesprek, om je beter te leren kennen. Wie ben je, wat doe je en waarom wil je docent Nederlands worden? Ook kunnen we dan bekijken welk pad we het beste voor jou uit kunnen stippelen in jouw weg naar het docentschap. Misschien heb je bijvoorbeeld al een relevante vooropleiding gevolgd. Samen bespreken we wat jij verwacht van je rol als docent Nederlands en wat vervolgens de mogelijkheden zijn met Derec. Is het pad eenmaal uitgestippeld? Dan ga je zo snel mogelijk beginnen! Kies je ervoor om via onze vacatures docent Nederlands aan de slag te gaan, dan nemen wij de kosten van de opleiding voor onze rekening.
Begeleiding voor een docent Nederlands
Volg je het zij-instroomtraject van Derec, dan kun je rekenen op een intensieve en uitstekende begeleiding. De eerste paar keer voor de klas staan is niet niets. Bij Derec werken veel specialisten die zelf uit het onderwijs komen, dus we weten als geen ander hoe een spannende tijd dit kan zijn. Een goede begeleiding hierbij is essentieel! Daarnaast is er bij Derec altijd een luisterend oor. Zo sta je er als docent Nederlands nooit alleen voor!