Docent scheikunde worden? Dan wil je dít weten!
Wil je docent scheikunde worden en inspirerende lessen geven over de natuurwetenschap? Dan heb je een mooie toekomst in het verschiet! Scheikunde is een belangrijk vak dat sterk in verband staat met natuurkunde en biologie en gericht is op chemisch onderzoek, waarbij verschillende stoffen worden verbonden. Als docent scheikunde is het belangrijk dat je over goede didactische vaardigheden beschikt en een gedreven chemicus bent, die zijn of haar leerlingen kan enthousiasmeren over het vak! Herken jij je hierin? Dan is dit vakgebied precies wat je zoekt! Wij hebben dan ook de leukste vacatures docent scheikunde voor je klaarstaan! Meer informatie over docent scheikunde worden vind je hieronder.
Wat doet een docent scheikunde precies?
Als docent scheikunde geef je les in scheikunde door verschillende opdrachten op te stellen die passen bij de theorie. Het is jouw taak om jouw leerlingen te onderwijzen en passende theoretische én praktische lessen te verzorgen. Scheikunde is een breed vak, dat bestaat uit soms lastige stof. Het is aan jou als docent om de verschillende onderwerpen begrijpelijk te maken voor jouw leerlingen. Wil je docent scheikunde worden? Dan is het belangrijk dat je goede communicatieve skills hebt, zodat de leerlingen begrijpen wat scheikunde precies inhoudt.
Wanneer je docent scheikunde wil worden, is het belangrijk om in het bezit te zijn van didactische vaardigheden. Maar wat houdt dat in? Didactische vaardigheden zijn skills waarbij je uitstekende kennisoverdracht biedt en inzicht levert bij je leerlingen. Daarnaast is communicatie zeer belangrijk, net als het motiveren, inspireren en coachen van je leerlingen.
Wat zijn de taken van een docent scheikunde?
Docent scheikunde worden? Dan is het belangrijk dat je goed weet wat een docent scheikunde precies doet. Als docent scheikunde ben je verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen, die in de meeste gevallen nog helemaal niet bekend zijn met scheikunde. Eén van de belangrijkste taken is het enthousiasmeren van je leerlingen voor het vak scheikunde. Dit doe je onder andere door het opstellen van verschillende proefopstellingen waarbij stoffen onderzocht worden. Om stoffen te kunnen onderzoeken, is het erg belangrijk om de eigenschappen van de stoffen te kennen en te weten hoe verschillende stoffen precies op elkaar reageren. Belangrijk om mee te nemen in je overweging als je docent scheikunde wil worden!
Waarom scheikunde?
Scheikunde is een belangrijk vakgebied, omdat het de samenstelling, structuur en eigenschappen van stoffen onderzoekt. Door het samenvoegen van verschillende stoffen kunnen nieuwe materialen en producten gemaakt worden. Vooral voor de medische wereld is het een belangrijk vakgebied. Scheikunde is een praktisch vak, waarbij veel gewerkt wordt in laboratoria. Daarnaast is scheikunde een handige methode voor leerlingen om verbanden te leggen en de relaties tussen stoffen te onderzoeken.
Docent scheikunde opleiding
Maar hoe kun je docent scheikunde worden? De meeste docenten scheikunde hebben een eerste- of tweedegraads opleiding hbo Natuurkunde/Scheikunde gevolgd. De lerarenopleiding scheikunde is een voorbereiding op een loopbaan in het voortgezet onderwijs (onder- en bovenbouw) of het mbo.
Eerstegraads of tweedegraads onderwijsbevoegdheid
Om docent te zijn op een middelbare school moet je bevoegd zijn. Er is een eerstegraads en een tweedegraads bevoegdheid. De opleiding die je volgt bepaalt welke bevoegdheid je hebt.
Met de tweedegraads onderwijsbevoegdheid mag je lesgeven aan:
- Het vmbo
- Onderbouw havo
- Onderbouw vwo
- Het praktijkonderwijs
Als je eerstegraads onderwijsbevoegd bent, mag je ook nog lesgeven aan:
- Bovenbouw havo
- Bovenbouw vwo
Docent scheikunde tweedegraads bevoegdheid halen
Docent scheikunde worden met de tweedegraads onderwijsbevoegdheid? Je hebt een tweedegraads onderwijsbevoegd na één van deze opleidingen: hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs of een kopopleiding voor een hbo-bachelor. Hogescholen bepalen dan voor welke opleidingen dit mogelijk is. De kopopleiding duurt 1 jaar.
Docent scheikunde eerstegraads bevoegdheid halen
Je hebt een eerstegraads onderwijsbevoegdheid wanneer je de volgende opleidingen afrondt: de lerarenopleiding aan een hogeschool (hbo-master). Deze masteropleiding is een vervolg op de lerarenopleiding voor de tweedegraads bevoegdheid. De opleiding duurt 2 tot 3 jaar (deeltijd). Of je hebt de lerarenopleiding aan de universiteit afgerond.
Docent scheikunde salaris
Wanneer je docent scheikunde wil worden, wil je waarschijnlijk weten wat je uiteindelijk gaat verdienen. Als docent zijn je arbeidsvoorwaarden uitstekend geregeld en vastgesteld in de cao. Het salaris van een docent scheikunde wordt vastgesteld aan de hand van de schalen die gebruikt worden in het onderwijs. In welke schaal je precies terechtkomt, is sterk afhankelijk van de soort school en of je de eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid hebt. Maar ook het aantal dienstjaren is een belangrijke factor. Het salaris van een docent scheikunde ligt doorgaans tussen de 2200 en 4600 euro bruto per maand.
Bevoegdheid halen
Heb je een bevoegdheid voor een ander vak maar wil je aan de slag als docent scheikunde? Schrijf je dan bij ons in! We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. We zoeken samen naar een geschikte werkplek en helpen je graag je bevoegdheid voor scheikunde te behalen, ook wanneer je nog geen lesbevoegdheid hebt en docent scheikunde wil worden!
Vacature docent scheikunde? Derec helpt je verder!
Op zoek naar de ideale vacature docent scheikunde? Wij helpen je graag verder zodat je docent scheikunde kunt worden. Wil je starten in een vaste positie of zoek je tijdelijke opdrachten bij verschillende scholen? In beide gevallen kunnen we je helpen. Ons werk draait om jou, daarom houden we het graag persoonlijk en zorgen we uitstekend voor je. We vinden het belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Als docent scheikunde doe je natuurlijk meer dan alleen lesgeven. Je bent ook een coach voor de leerlingen, je houdt je vakinhoudelijke kennis bij, kijkt proefwerken na en verdiept je in (nieuwe) lesmethoden. Wil je een opleiding doen om je kennis en vaardigheden te verbreden of verdiepen? We betalen vaak (een deel van) je lesgeld en helpen je een passende plek te vinden als je docent scheikunde wil worden!
Hoe zie jij je toekomst als docent scheikunde, welke eisen stel je aan een vacature docent scheikunde en wat zie je graag terug in een school? Tijdens een kennismakingsgesprek komen we er samen achter wat je écht belangrijk vindt en nemen we eventueel gelijk concrete mogelijkheden door zodat jij de beste docent scheikunde zult worden! Onze recruiters hebben jarenlange ervaring binnen het onderwijs en hebben al veel leraren scheikunde aan een fijne baan geholpen. Schrijf je daarom bij ons in. We nemen contact met je op zodra we weten dat er een passende vacature docent scheikunde aankomt.