Originele tips om het nieuwe schooljaar als leerkracht geweldig af te trappen
Een nieuw schooljaar is altijd weer een uitdaging als leerkracht. Een nieuwe klas met nieuwe kinderen en misschien zelfs wel op een nieuwe school? Dat kan best wel spannend zijn! Hoe begin je het nieuwe schooljaar goed voor jezelf en voor de klas? We verklappen alvast: een goede voorbereiding is écht het halve werk, dat maakt het begin van het schooljaar al een stuk makkelijker. Onze collega Evert, die zelf jaren voor de klas heeft gestaan, deelt graag zijn originele tips met je voor een vliegende start van het schooljaar.
De vertelkoffer
Elk jaar is het weer spannend om te beginnen. Een goede voorbereiding maakt het allemaal een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan een lesplanning voor de week en lees je alvast goed in over de groep waar je mee aan de slag gaat. Ik merkte altijd dat kinderen het heel leuk vonden om iets over mij te weten te komen. Zodra ik met passie over iets begon te praten, hingen de kinderen aan mijn lippen. Ik nam in het begin van het jaar altijd drie dingen mee die iets over mij vertelden: een foto van mijn partner, hobby, iets van op reis. Hier ging ik dan uitgebreid over vertellen. Kinderen vinden dit zelf ook heel leuk, dus je kunt elke dag een leerling drie dingen mee laten nemen die iets over haar/hem vertellen. Maak er een leuke vertelkoffer van!
Maak een portret
Samen met de kinderen maak je een tekening van jouw gezicht op het digibord. De kinderen benoemen jouw kenmerken en jij tekent jezelf na. Nadat je dit hebt gedaan laat je de kinderen een zelfportret maken, die ze nog niet aan de andere kinderen mogen laten zien. Je kunt elke dag een paar tekeningen door de klas laten raden. Weten zij wie het is op de tekening?
Wie is het?
Alle kinderen staan en er is een spelleider. Die stelt steeds een vraag waar je ja of nee op kunt antwoorden. Bij nee moeten de kinderen waar het niet op van toepassing is gaan zitten. Er kunnen vragen gesteld worden zoals:
- Heeft hij of zij een bril?
- Heeft hij of zij krullen?
- Heeft hij of zij bruin haar?
- …
Hoe snel kunnen de kinderen raden wie het is?
De krantenmepper
Voor de bovenbouw is een bekend spelletje ‘krantenmepper’. Er is een ‘mepper’ met een opgerolde krant en de leerkracht noemt de naam van een leerling. De mepper probeert de genoemde leerling snel met de krant op zijn/haar knieën te slaan. Maar de genoemde leerling probeert in de tussentijd snel een naam te noemen van een andere leerling die de mepper met de krant op de knieën moet slaan. Ben je getikt? Dan word jij de nieuwe mepper.
Oudercontact
Het starten van een nieuw schooljaar is voor zowel kinderen, voor jou, als voor ouders best een beetje spannend. Het is daarom fijn om zeker in het begin van het schooljaar in de band met ouders te investeren. Als bijvoorbeeld een kind bij de kleuterklas net start, is het handig om ouders alvast uit te nodigen en de gang van zaken door te nemen.
De eerste mail naar alle ouders van je groep kan je het beste in de inruimweek sturen. Je kan jezelf alvast voorstellen en informatie over de eerste schoolweek geven.
Een informatieavond wordt op de meeste scholen gegeven. Je kan op deze avond een activiteit met ouders doen, dat je normaal met de kinderen ook zou doen. Je kan materialen neerleggen en jouw manier van werken met ze delen. Als je van tevoren een lijst maakt waar alle activiteiten van dit jaar op staan, kunnen de ouders zich gelijk al inschrijven op deze avond. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het Sinterklaasfeest, Pasen, Kerst, of tijdens een schoolreisje.
Denk ook aan klassenouders die je de rest van het jaar kunnen helpen met activiteiten.
Als je hier gelijk goed aandacht aan besteedt, zal je hier de rest van het jaar plezier van hebben!
Parallel en duocontact
Van je collega’s moet je het hebben! Ik vond het altijd heel fijn om korte lijntjes te hebben met elkaar en een goede band op te bouwen. Zo heb je ook maatjes op school waar je bij terecht kan als je iets niet weet of je ei bij kwijt kan. Je zou ook kunnen afspreken met iemand waarmee je standaard een vast moment in de week of om de week reflecteert en vooruit kijkt. Het heeft mij altijd enorm geholpen om hierover met iemand te kunnen sparren.
Gouden weken
De eerste weken van het schooljaar zijn vaak bepalend voor de rest van het jaar. Het is ontzettend belangrijk om in deze weken vooral aandacht te besteden aan groepsvorming, klassenregels en het contact tussen jou en de kinderen.
Probeer zo consequent mogelijk te zijn, want hier zal je alleen maar profijt van hebben. Het is fijn als de kinderen weten wat ze aan je hebben en dat je voorspelbaar bent.
Naast consequent zijn, is het natuurlijk ook heel fijn als je samen plezier kunt maken! Doe zoveel mogelijk groepsvormende spellen en investeer in het kind dat net even wat meer aandacht nodig heeft.
Er is veel te lezen over de verschillende fases waar een groep zich in kan bevinden. Lees je van te voren in, zodat je weet waar de groep op dat moment in zit. Je kan hier ook de spellen op aanpassen.
Dit zijn een aantal leuke tips, maar probeer jezelf ook vooral de tijd te geven om te wennen aan je groep en de lesstof. Probeer tussendoor de leerlingen te observeren en zorg ook voor ontspannen activiteiten. De leerlingen moeten ook weer wennen na een lange vakantie, net zoals jij. Maak er vooral een heel fijn schooljaar van!
Deel dit blog
Lees meer blogs
Het basisonderwijs is veel meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Het vormt de fundering van de…
Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of…
Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare scho…