2e graads docent: opleiding en carrièremogelijkheden
Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of beroep? Dan is lesgeven op een middelbare school misschien wel iets voor jou! Maar voordat je voor de klas staat, is een bevoegdheid een must. Dat kan zowel een eerste- of een tweedegraads lesbevoegdheid zijn. Eerder hebben we al een blog gewijd aan de 1e graads docent. In dit artikel vertellen we je graag meer over de 2e graads docent: van de opleiding tot het salaris, en meer!
Wat is een 2e graads docent?
Met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid op zak, ben je bevoegd om les te geven in een bepaald vakgebied. Als 2e graads docent mag je in de volgende sectoren, leerjaren en niveaus lesgeven:
- in de onderbouw van havo/ vwo (klas 1, 2, 3);
- aan het vmbo;
- aan het mbo en volwasseneneducatie;
- in het primair onderwijs.
In vergelijking met 1e graads docenten, die vaak lesgeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, richten 2e graads docenten zich specifiek op de onderbouw.
Als 2e graads docent help je leerlingen aan het begin van hun leerweg. Je leert hen belangrijke kennis en vaardigheden die ze later nog hard nodig hebben. Wat je nu aan hen leert, is als een stevige basis voor al hun toekomstige leerervaringen.
Lees ook: docent worden? Daarom doe je het!
Welke verschillen zijn er tussen 1e en 2e graads docenten?
Het belangrijkste verschil tussen 1e en 2e graads docenten is dus het niveau waarop wordt lesgegeven. 1e graads docenten geven vooral les in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, soms zelfs op hbo-niveau. Terwijl 2e graads docenten zich vooral richten op leerlingen in de lagere klassen van de middelbare school en het mbo.
Als 2e graads docent help je leerlingen die nog aan het begin van hun leerweg staan. Je brengt ze essentiële kennis en vaardigheden bij die ze later nog veel gaan gebruiken. Wat je ze nu leert, is als een stevige basis waarop ze kunnen bouwen terwijl ze verder leren.
Lees ook: essentiële competenties van een docent: wat je moet weten én kunnen!
Wat verdient een 2e graads docent?
Het salaris van een 2e graads docent kan variëren afhankelijk van de onderwijsinstelling, je ervaring en het vakgebied waarin je lesgeeft. Bijvoorbeeld Nederlands, wiskunde of scheikunde. Normaal gesproken is het startloon behoorlijk competitief en naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar een hoger salarisniveau.
In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris voor een 2e graads docent meestal tussen de €2.800 en €4.500 per maand.
Bij Derec staan we voor je klaar om je te ondersteunen bij het vinden van een functie als 2e graads docent en kijken we specifiek naar een salaris dat past bij jouw kennis en ervaring.
Hoe behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid?
Om een 2e graads docent te worden, moet je een relevante opleiding volgen om een tweedegraads onderwijsbevoegdheid te halen. Deze opleiding is vaak gericht op zowel de vakinhoudelijke kennis als pedagogische vaardigheden.
Na het afronden van de opleiding en het behalen van de benodigde lesbevoegdheid, ben je klaar om aan de slag te gaan als 2e graads docent.
Enkele veel voorkomende opleidingen om een 2e graads docent te worden zijn:
- Hbo-lerarenopleiding: deze opleidingen bieden een combinatie van vakinhoudelijke cursussen en pedagogische trainingen. Je leert niet alleen over je vakgebied, maar ook hoe je deze kennis kunt overbrengen op leerlingen. Er zijn speciale lerarenopleidingen voor verschillende vakken, zoals geschiedenis of natuurkunde.
- Universitaire lerarenopleiding: dit is vergelijkbaar met de hbo-lerarenopleiding, maar dan op de universiteit. Ook hier leer je hoe je les moet geven en hoe je ervoor zorgt dat leerlingen begrijpen wat je vertelt.
- Educatieve Master: dit is een masteropleiding waarbij je jezelf specialiseert in een bepaald vak.
- Zij-instroomtraject: misschien heb je al gestudeerd en weet je veel over een bepaald vak. Met een zij-instroomtraject kan je leren hoe je deze kennis aan anderen kan doorgeven.
Tijdens deze opleidingen leer je dus niet alleen hoe je moet lesgeven, maar ook hoe je met verschillende soorten leerlingen kunt omgaan. Als je een van deze opleidingen succesvol afrondt, haal je een tweedegraads lesbevoegdheid waarmee je kunt lesgeven op een middelbare school.
Waarom kiezen voor een tweedegraads bevoegdheid?
Het behalen van een tweedegraads lesbevoegdheid biedt waardevolle kansen. Je hebt directe impact op jonge leerlingen aan het begin van hun onderwijsloopbaan. De uitdaging van lesgeven aan jonge leerlingen houdt je creatief en alert. Bovendien kan een tweedegraads onderwijsbevoegdheid een opstap zijn naar verdere professionele ontwikkeling.
Als 2e graads docent maak je niet alleen het verschil in het leven van leerlingen, maar ook in je eigen carrière.
Aan de slag als 2e graads docent via Derec?
Bij Derec krijg je de kans om als 2e graads docent aan de slag te gaan en jouw passie voor het lesgeven om te zetten in een boeiende carrière. Wij begrijpen dat elke docent uniek is, daarom vinden we samen de perfecte match voor jou. Of je nu startend of ervaren bent, Derec biedt diverse mogelijkheden in verschillende onderwijsomgevingen.
Met onze begeleiding sta je er niet alleen voor. Onze experts helpen je door het sollicitatieproces, zodat jouw kwaliteiten op de juiste plek schitteren.
Kies voor Derec en geef jouw onderwijsloopbaan een boost. Ga via ons aan de slag en maak het verschil in het leven van leerlingen, terwijl je zelf een lonende carrière opbouwt.
Deel deze blog
Lees meer blogs
Het basisonderwijs is veel meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Het vormt de fundering van de…
Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of…
Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare scho…