AVO-docent: alles over deze belangrijke rol in het onderwijs

Voel je de drang om jouw kennis en passie voor het onderwijs te delen? Heb je het in je om jongeren, die dat extra beetje aandacht nodig hebben, optimaal te ondersteunen? Denk dan eens aan een baan als AVO-docent. Nieuwsgierig wat dit inhoudt? Lees verder en kom alles te weten over het beroep van AVO-docent, van salaris tot doorgroeimogelijkheden.

Wat is een AVO-docent?

Een AVO-docent, of docent Algemeen Vormend Onderwijs, speelt een sleutelrol in het voortgezet speciaal onderwijs. Deze functie draait om het onderwijzen van belangrijke vakken die bijdragen aan de algemene ontwikkeling van leerlingen. Hieronder vallen vakken als Nederlands, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, levensbeschouwing, lichamelijke opvoeding en culturele vorming. In deze rol heb je dus ook veel kennis nodig van al deze vakgebieden. Je geeft ze immers allemaal tegelijk.

Jouw leerlingen, in de leeftijd van 12 tot 20 jaar, kunnen diverse uitdagingen ervaren, waaronder gedragsproblemen. Als AVO-docent ben je niet alleen verantwoordelijk voor het overbrengen van kennis, maar speel je ook een belangrijke rol in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Werken als AVO-docent: wat zijn je taken?

Als je denkt aan een baan als AVO-docent, wil je vast weten wat je precies gaat doen. Wat staat er zoal op jouw to-dolijst?

  • Lesgeven: Natuurlijk, lesgeven is je nummer één taak. Je bereidt leuke lessen voor en zorgt dat zelfs de lastige dingen duidelijk worden.
  • Lesmateriaal ontwikkelen: Je knutselt lesplannen en extra materiaal in elkaar, zodat je lessen boeiend en leerzaam zijn voor iedereen.
  • Leerlingen beoordelen: Je evalueert de voortgang van je leerlingen door middel van toetsen en projecten, en biedt constructieve feedback. Ontdek hier hoe je het nakijken van toetsen kunt vereenvoudigen. 
  • De klas managen: Je zorgt voor een veilige en aangename leeromgeving in de klas. Veilig én gezellig, dat is het doel.
  • Contact met ouders: Je communiceert regelmatig met ouders over de vorderingen en het welzijn van hun kinderen. Wij geven je trouwens graag een aantal tips waarmee jij ervoor zorgt dat het oudergesprek soepel verloopt. 
  • Blijven leren: Je blijft op de hoogte van de nieuwste onderwijsmethoden en werkt samen met collega’s om je vaardigheden te verbeteren.
  • Papierwerk: Ja, ook wat administratie hoort erbij. Denk hierbij aan het bijhouden van aanwezigheidslijsten en cijferadministratie.
  • Extra activiteiten: Soms help je mee met leuke dingen buiten de lessen om, zoals een sportdag of schoolreisje.

Wat is het salaris van een AVO-docent?

Als AVO-docent kun je rekenen op een prima beloning voor jouw belangrijke werk. Afhankelijk van je ervaring, opleiding en waar je werkt, verschilt je salaris wel een beetje. Je kunt denken aan een salaris dat past bij de schalen van de cao voor het primair onderwijs.

Omdat salarissen in het onderwijs regelmatig kunnen veranderen, adviseren we je om de meest actuele informatie over salarissen rechtstreeks te raadplegen op de website van de Rijksoverheid. Hier vind je up-to-date informatie over salarisschalen en arbeidsvoorwaarden voor AVO-docenten.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een AVO-docent?

Zo, je bent AVO-docent en denkt: wat nu? Geen zorgen. Als AVO-docent heb je vele mogelijkheden om je carrière te ontwikkelen. Derec zocht uit welke dat zijn:

  • Word een vakexpert: Heb je een lievelingsvak? Je kunt je helemaal verdiepen in bijvoorbeeld Nederlands, Engels, wiskunde of geschiedenis. Word dé expert in jouw vak!
  • Persoonlijke begeleiding: Vind je het geweldig om leerlingen te helpen groeien, niet alleen in hun schoolwerk maar ook persoonlijk? Dan is een rol als mentor of leerlingbegeleider echt iets voor jou.
  • Creatief met lesmateriaal: Ben je creatief en vind je het leuk om lessen te bedenken? Dan kun je meehelpen met het maken van superleuke en interessante lesplannen en materialen.
  • Pak de leiding: Heb je het in je om de leiding te nemen? Dan kun je doorgroeien naar functies zoals coördinator of teamleider op je school.
  • Adviseer andere scholen: Je kunt zelfs scholen adviseren over hoe ze hun lessen nog beter kunnen maken. Als onderwijsadviseur maak je echt een verschil.

Wat zijn AVO-vakken?

Dus, je denkt erover om AVO-docent te worden en vraagt je af: wat zijn dat voor vakken? AVO-vakken zijn eigenlijk de basisvakken die je op de middelbare school tegenkomt. We hebben het over de vakken: Nederlands, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, levensbeschouwing, lichamelijke opvoeding en culturele vorming. Deze vakken zijn superbelangrijk, maar waarom eigenlijk?

Waarom zijn AVO-vakken zo belangrijk?

AVO-vakken bereiden leerlingen voor op een succesvolle toekomst. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Dagelijkse vaardigheden: AVO-vakken voorzien leerlingen van onmisbare kennis en vaardigheden. Denk aan lezen, schrijven, sommetjes maken en snappen wat er in de wereld gebeurt.
  • Levensvaardigheden: Ze helpen bij het ontwikkelen van belangrijke competenties zoals communiceren, probleemoplossend denken, kritisch nadenken en gezond blijven.
  • Iets voor iedereen: AVO-vakken bieden iets voor iedereen, of je nu houdt van literatuur, sport, geschiedenis of cultuur.
  • Toekomstige carrières: Wat je leert bij AVO-vakken is ook een mooie basis voor allerlei banen en specialisaties later.

Als AVO-docent mag jij deze belangrijke kennis en vaardigheden doorgeven. Een mooie en bijzondere taak waar zowel jij als de leerlingen veel aan hebben. Lees ook: Docent worden? Daarom doe je het! 

Hoe kun je een docent AVO worden?

Om in het voortgezet speciaal onderwijs aan de slag te gaan als AVO-docent, heb je een onderwijsbevoegdheid nodig. Dit is vergelijkbaar met de bevoegdheid die je nodig hebt als leraar op een basisschool of als docent op een reguliere middelbare school. De soort bevoegdheid die je nodig hebt, hangt af van de school waar je wilt werken:

  • Werkt de school met eigen eindexamens? Dan heb je een onderwijsbevoegdheid nodig voor het voortgezet onderwijs.
  • Heeft de school geen eigen eindexamens? Dan kan een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs voldoende zijn.

Al een eerste- of tweedegraads bevoegdheid op zak? Top! Dan kun je in het voortgezet speciaal onderwijs lesgeven, maar wel alleen in jouw vakgebied.

Welk pad je ook kiest, bij Derec staan we klaar om je te begeleiden in jouw carrière als AVO-docent.

Nog geen onderwijsbevoegdheid?

ls je nog geen onderwijsbevoegdheid hebt, maar wel enthousiast bent over een carrière als AVO-docent, is ons Docent van Morgen-traject ideaal voor jou. Dit traject biedt je een zij-instroommogelijkheid naar het beroep, inclusief uitgebreide begeleiding, coaching, en vergoeding van opleidingskosten. Je gaat ook direct aan de slag in de klas. Kijk maar naar Eva’s verhaal – zij is al lekker aan de weg aan het timmeren als een van onze ‘Docenten van Morgen’.

Dus, ben je – net als Eva – klaar voor een nieuwe uitdaging? Dankzij onze uitgebreide ervaring in het onderwijsveld weten we precies hoe we je kunnen laten uitblinken als AVO-docent.

En oh ja, mocht je je afvragen of je zonder diploma al kunt beginnen met lesgeven? Daar hebben we ook wat over te zeggen: Leraar worden zonder diploma, kan dat? 

Aan de slag als AVO-docent via Derec

Wil je als AVO-docent aan de slag, maar zoek je nog naar dat laatste zetje? Derec helpt je graag op weg. We begrijpen dat het vinden van de juiste school een uitdaging kan zijn. Daarom werken we nauw met je samen om de perfecte match te vinden. Door onze jarenlange ervaring weten we wat wel en wat niet kan en kunnen we je hier goed over adviseren. Jij staat centraal, dat is het belangrijkste. We zorgen goed voor je en zijn er wanneer het nodig is. Bekijk onze vacatures of neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Derect

Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…

Onderwijs

Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…

Onderwijs

Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…