Digitalisering in het onderwijs: wat betekent het en welke voordelen brengt het met zich mee?

In veel sectoren vindt digitalisering plaats, zo ook in het onderwijs. Hoewel de digitalisering in het onderwijs tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt, is digitalisering in de onderwijssector al langer gaande. Maar wat betekent deze digitalisering en welke voordelen brengt het met zich mee?

Wat is digitalisering in het onderwijs?

Nieuwe vormen van onderwijs, zoals hybride onderwijs, gepersonaliseerd onderwijs en digitaal onderwijs zijn al geruime tijd in opkomst. Met de vele lockdowns die de coronacrisis heeft gekend was online lesgeven lange tijd de enige manier om kinderen van onderwijs te voorzien. Maar ook nu de scholen weer open zijn, is digitalisering in het onderwijs nog steeds actueel. Sterker nog, digitaal onderwijs zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen.

Digitale geletterdheid

Kinderen groeien vandaag de dag op in een digitale wereld waarin nieuwe technologische ontwikkelingen op de loer liggen. Het is dan ook belangrijk dat kinderen vanuit school wegwijs worden gemaakt in een digitale omgeving. Om dit te realiseren moeten zij een viertal vaardigheden leren die onder digitale geletterdheid vallen:

  1. Basisvaardigheden ICT: basiskennis over de werking van computers en de mogelijkheden en beperkingen van technologie;
  2. Informatievaardigheden: zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken van digitale informatie;
  3. Mediawijsheid: kennis en vaardigheden om bewust, kritisch en actief om te gaan met media;
  4. Programmeren en coderen (computational thinking): computers of ander digitaal gereedschap gebruiken om problemen te formuleren en op te lossen.

Deze vier vaardigheden van digitale geletterdheid worden zo goed als zeker een vast onderdeel van het leerplan. Dat vooruitzicht vraagt scholen om een volgende stap te zetten in hun ontwikkeling.

Waarom is digitalisering in het onderwijs nodig?

Het is belangrijk dat iedereen kan meebewegen in het digitale tijdperk waarin we ons bevinden. Het is dan ook essentieel dat kinderen al van jongs af aan kennis maken met de digitale wereld. Naast leren lezen en schrijven moeten leerlingen dus ook leren veilig, effectief, kritisch en bewust gebruik te maken van de digitale toepassingen die er zijn. Dit moet leerlingen voorbereiden op een digitale toekomst, zowel op school, bij een studie, in het werkveld en in hun verdere dagelijkse leven.

Voordelen van digitalisering in het onderwijs

Digitaal onderwijs heeft veel voordelen voor leerlingen én voor docenten, maar ook voor het onderwijs in het algemeen.

  1. Gepersonaliseerd onderwijs is mogelijk
    Digitalisering in het onderwijs maakt het mogelijk om gepersonaliseerd onderwijs te bieden. Zo kan er een leerplan worden gemaakt afgestemd op de ambities en behoeften van de leerling. Dit maakt het onderwijs interessant én haalbaar. Ook kan er onderscheid worden gemaakt in de inhoud van de lesstof waardoor iedere leerling de stof op zijn of haar niveau kan opnemen. Digitaal onderwijs maakt het ook makkelijker voor docenten om de ontwikkelingen van leerlingen bij te houden.
  2. Lessen zijn overal te volgen en te geven
    Digitaal onderwijs heeft als groot voordeel dat lessen praktisch overal gegeven én gevolgd kunnen worden met programma’s als Microsoft Teams en Zoom. Dit biedt fysieke flexibiliteit aan zowel docenten als leerlingen.
  3. Digitaal onderwijs zorgt voor tijdwinst
    Vanwege de werkdruk en het lerarentekort is in het onderwijs grote behoefte aan tijd en ruimte. Digitaal onderwijs zorgt ervoor dat docenten op vele vlakken tijd kunnen winnen. Zo gaat het nakijken van toetsen en opdrachten grotendeels automatisch, waardoor deze gewonnen tijd kan worden besteed aan belangrijkere zaken, zoals de persoonlijke begeleiding van leerlingen.
  4. Digitaal onderwijs is leuker
    Misschien wel het belangrijkste voordeel: digitalisering maakt onderwijs vele malen leuker, zowel voor leerlingen als leerkrachten. Leerlingen beschouwen digitaal onderwijs over het algemeen als leuker, waardoor zij gemotiveerd blijven met betere resultaten als gevolg. Docenten ervaren hierdoor ook meer plezier in hun vak.

Digitalisering in het onderwijs biedt leerkrachten en docenten meer mogelijkheden om te variëren met het lesmateriaal. Zo wordt het onderwijs persoonlijker en sluit het beter aan op de leerbehoeften van leerlingen.

De nadelen van digitalisering in het onderwijs

Er hangen ook nadelen aan gedigitaliseerd onderwijs. Docenten en onderwijsinstellingen lopen nog tegen bepaalde zaken aan als het gaat om digitaal onderwijs. Zo zijn lang niet alle scholen voorbereid op gedigitaliseerd onderwijs, en is het gebrek aan digitale deskundigheid en de visie over hoe digitalisering geïntegreerd moet worden in het onderwijs een groot struikelblok.

Hybride onderwijs: dé oplossing

Een keuze maken tussen online- en offline lesgeven is moeilijk. De beste oplossing is klassikaal lesgeven in combinatie met de voordelen die digitaal onderwijs te bieden heeft. Hybride onderwijs dus. Mede door het gebruik van tools als Zoom, Teams, Kahoot en WRTS liggen er veel kansen voor gepersonaliseerd onderwijs.

Bovenal is onderwijs, digitaal, hybride of in welke vorm dan ook, niets zonder passievolle leerkrachten en vakbekwame docenten. Daarom zijn wij altijd op zoek naar leraren en docenten die met het onderwijs mee bewegen. Wil jij meebewegen in het onderwijs? Daar helpen we je graag mee.

Deel dit blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het basisonderwijs is veel meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Het vormt de fundering van de…

Onderwijs

Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of…

Onderwijs

Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare scho…