Hoeveel dagen mag je achter elkaar werken in de zorg? Regels en richtlijnen

Als zorgverlener werk je keihard om de beste zorg te bieden aan je cliënten en patiënten. Maar hoeveel dagen mag je eigenlijk achter elkaar werken in de zorg? Te lange werkdagen of te weinig rust kunnen zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs fouten. Iets wat je als zorgverlener in hart en nieren natuurlijk wilt voorkomen. In dit blog gaan we daarom in op de regels en richtlijnen voor het aantal dagen dat je als zorgverlener achter elkaar mag werken.

Regels en richtlijnen in de zorg

Werken in de zorg is een roeping, maar zelfs de grootste zorgtopper heeft soms een rustmomentje nodig. Daarom zijn er regels en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je niet overwerkt raakt.

Hoeveel dagen je achter elkaar mag werken in de zorg hangt af van verschillende factoren. Maar tenzij je cao anders is bepaald, kan je werkgever bij de vaststelling van de arbeidsduur gebruikmaken van de keuzes uit de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit.

Volgens de Arbeidstijdenwet mag je als zorgverlener maximaal 12 uur per dienst werken, en in totaal niet meer dan 60 uur per week. Om te voorkomen dat je oververmoeid raakt, moet je ook minimaal 11 uur rust hebben tussen twee diensten in. Dat betekent dat je niet meer dan vijf dagen achter elkaar mag werken, zonder een welverdiende rustdag. En als je toch meer dan vijf dagen achter elkaar werkt, dan moet je werkgever binnen twee weken zorgen dat je minimaal 48 uur kunt bijkomen.

Werken in de zorg op zondag

Werken op zondag, het hoort erbij als zorgprofessional. Maar wist je dat je recht hebt op extra rust als je op zondag werkt? Dat heet zondagsrust, klinkt bijna heilig toch? Je moet in ieder geval één vrije zondag in de vier weken hebben, zodat je even kunt bijkomen. En als je toch moet werken op zondag, dan mag je maximaal 10 uur aan de bak. Werk je meer dan 10 uur? Dan heb je recht op extra rust, die je binnen twee weken moet opnemen. Zo blijf je fit en scherp, en hou je het vol in de zorg!

Maar onthoud wel: de regels voor werken op zondag kunnen verschillen per sector en cao. Dus check altijd even bij je werkgever of HR-afdeling welke regels voor jou gelden.

Lees ook: Hoe ga je om met het verlies van een patiënt?

Regels voor zzp'ers in de zorg

Als zzp’er in de zorg ben je in principe vrij om je eigen werktijden te bepalen. Maar ook als eigen baas moet je je houden aan regels omtrent arbeidstijden en rusttijden. Anders loop je het risico op overbelasting en vermoeidheid, en dat wil je natuurlijk niet!

Dus, als zzp’er moet je je eigenlijk gewoon aan dezelfde regels houden als werknemers in loondienst. Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben.

Er zijn ook sectorale richtlijnen en afspraken waar je je als zzp’er aan moet houden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over nachtdiensten en overwerk. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren over de regels die voor jou als zzp’er in de zorg gelden!

Lees ook: Hoe overleef je de nachtdienst?

Waarom zijn deze regels en richtlijnen belangrijk?

Als zorgverlener ben je onmisbaar. Je staat dag in dag uit klaar voor je patiënten en cliënten. Het is dan ook begrijpelijk dat je soms wat langer wilt doorwerken om iedereen te kunnen helpen.

Toch is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Langdurig achter elkaar werken in de zorg zonder voldoende rust kan namelijk leiden tot vermoeidheid, stress en zelfs een burn-out. Door je aan de regels en richtlijnen te houden, zorg je ervoor dat je voldoende rust krijgt om op te laden en je werk op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren. Zo kunnen patiënten en cliënten blijven rekenen op de beste zorg die jij als professional te bieden hebt!

Werken in de zorg? Meld je aan bij Derec!

In de zorg werken is ontzettend waardevol. Of je nu verpleegkundige bent, verzorgende IG, helpende of een andere functie hebt, jij maakt het verschil in het leven van anderen. Bij Derec weten we hoe belangrijk dit werk is en daarom helpen we jou graag bij het vinden van de perfecte baan in de zorg.

Of je nu op zoek bent naar een tijdelijke opdracht, een flexibele baan of een vaste aanstelling, bij Derec hebben we altijd vacatures die bij jou passen. Door onze goede contacten met opdrachtgevers weten we als geen ander welke banen er beschikbaar zijn en welke organisaties het beste bij jouw wensen en ambities passen.

Dus ben jij op zoek naar een uitdagende baan in de zorg? Meld je dan aan bij Derec en laat ons jouw droombaan vinden!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het basisonderwijs is veel meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Het vormt de fundering van de…

Onderwijs

Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of…

Onderwijs

Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare scho…