Leraar worden op latere leeftijd? Dit zijn de mogelijkheden

Landelijk is er nog altijd een grote behoefte aan leraren in met name het basisonderwijs. De komende jaren wordt het tekort alleen nog maar groter, doordat er een grote uitstroom wordt verwacht door vergrijzing. De overheid stimuleert onder andere zij-instromers om om te scholen tot leerkracht basisonderwijs. Zo zijn er diverse leertrajecten wanneer je leraar wilt worden op latere leeftijd en kiest voor een baan in het onderwijs. Wil je je laten omscholen tot leerkracht basisonderwijs? Hieronder vind je de mogelijkheden voor omscholen tot leerkracht basisonderwijs.

Werken in het onderwijs

Nog altijd is er sprake van een lerarentekort in het basisonderwijs. In een aantal jaren gaat een deel van de docenten met pensioen en zal het tekort nog groter worden. Dit is natuurlijk jammer, want het beroep als leraar is heel waardevol. Hoewel er veel pabo-studenten zijn, is dit nog te weinig om de uitstroom op te vangen.

De overheid wil daarom stimuleren om leraar te worden op latere leeftijd. Hiervoor wordt veel subsidie vrijgemaakt. Voor veel mensen is het steeds aantrekkelijker om om te scholen tot leerkracht basisonderwijs, doordat er veel aanbod van vacatures is en de opties eindeloos zijn. Hiermee hoopt de overheid het lerarentekort terug te dringen en ervoor te zorgen dat de klassen niet groter worden door het lerarentekort en er genoeg aandacht blijft voor elk kind. Om het werk in het onderwijs nog wat aantrekkelijker te maken voor bijvoorbeeld zij-instromers, behouden zij het laatstverdiende loon als zij leraar worden op latere leeftijd.

Een lerarenopleiding (pabo of universiteit)

Er zijn talloze opleidingsinstituten waar je je kunt opleiden tot leraar: voltijdspabo, verkorte of deeltijdpabo en zelfs academische pabo. Allemaal leiden ze tot hetzelfde diploma, waarmee je voor de klas kunt staan. Redelijk nieuw is de universitaire bachelor Pedagogische Wetenschappen: een driejarige opleiding aan de universiteit waarin je je lesbevoegdheid haalt én onderzoeksvaardigheden leert.

Omscholen tot leerkracht basisonderwijs met de bi-diplomering

Daarnaast is er sinds een aantal jaar de zogenaamde bi-diplomering: twee-in-één-studies. Je studeert dan bijvoorbeeld tegelijkertijd sociaalpedagogische hulpverlening (sph) en pabo. Ook de combinatie van een sportopleiding en pabo gebeurt steeds vaker. Je haalt dan als het ware twee diploma’s.

Leraar worden op latere leeftijd met een zij-instroomtraject

Wanneer je leraar wilt worden op latere leeftijd, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een zij-instroomtraject. Je rondt dan binnen drie jaar de pabo af, je doet werkervaring op en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ook bij Derec hebben we een zij-instroomtraject, waarin we aanstormende leerkrachten intensief begeleiden op hun pad naar het leraarschap.

Als je kiest voor een zij-instroomtraject moet je een Hbo-opleiding hebben afgerond en over enige relevante maatschappelijke ervaring beschikken. Ook moet je de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen laten zien. Daarnaast moet er een assessment worden gemaakt. Aan het einde van de opleiding onderga je nogmaals het bekwaamheidsonderzoek. Wie zich specialiseert in het speciaal onderwijs, moet nog extra cursussen volgen.

Omscholen tot leerkracht basisonderwijs

Als je leraar wilt worden op latere leeftijd en je je wilt laten omscholen tot leerkracht basisonderwijs, moet je een school vinden waar je voor de klas mag staan. Vervolgens moet je een assessment maken waaruit blijkt of je genoeg in huis hebt om direct als leerkracht voor de klas te staan. Het assessment bestaat uit een criteriumgericht interview op basis van een ingevuld portfolio.

Ook vindt er een reken- en taaltoets plaats en moet je lesgeven aan een klas op een basisschool. Naar aanleiding van deze les vindt er een reflectiegesprek plaats. Is de beoordeling positief? Dan krijg je een geschiktheidsverklaring!

Leraar worden op latere leeftijd: wat komt erbij kijken?

Wanneer je begint aan het zij-instroomtraject wordt er samen met de studiebegeleider een leertraject opgesteld. Dit gebeurt in samenspraak met de persoonlijke begeleider op de basisschool waar je werkzaam zult zijn. Dit persoonlijk leertraject bestaat uit een kerntraject en een maatwerktraject. Het kerntraject bestaat uit diverse modulen die verplicht moeten worden gevolgd. Het maatwerkproject is afgestemd op jouw behoeften.

Je vraagt je misschien af: studeren om leraar te worden op latere leeftijd, gaat dat wel? Als je al wat ouder bent en werkervaring hebt opgedaan, kun je nog heel goed nieuwe kennis en vaardigheden leren. Wel heb je uiteraard motivatie en discipline nodig om voldoende tijd te maken voor de studie.

Leraar worden op latere leeftijd met ons traject

Bij ons bepaal je zelf wanneer je studeert. En dat niet alleen: je kunt aan dit traject, ‘Leerkracht van Morgen’ beginnen wanneer jij dit wilt. Daarnaast gaan we meteen voor je aan de slag om een passende plek binnen het onderwijs te vinden. Je doet direct ervaring op in de praktijk door (maximaal) drie dagen per week te werken. Je coach begeleidt je intensief gedurende het hele traject. Ben jij super gemotiveerd om leraar te worden op latere leeftijd en wil je je omscholen tot leerkracht basisonderwijs? Meld je dan nu aan. Ben je al leraar en zoek je een nieuwe uitdaging? Ook dan kun je je bij ons inschrijven!

Deel deze blog