Omscholen tot leraar basisonderwijs: een veelbelovende carrièreswitch
Denk je erover om je loopbaan een nieuwe wending te geven en te kiezen voor een carrière in het onderwijs? Laat je dan omscholen tot leraar basisonderwijs. Als leerkracht basisonderwijs speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen en draag je bij aan de toekomst van onze maatschappij. Lees verder en ontdek hoe jij je passie voor lesgeven kunt omzetten in een inspirerende carrière!
Wat doet een leraar basisonderwijs eigenlijk?
Als leraar basisonderwijs ben je meer dan alleen iemand die voor de klas staat. Je geeft niet alleen les in vakken als rekenen, taal of aardrijkskunde – je bent ook mentor, begeleider en soms zelfs een vertrouwenspersoon voor je leerlingen. Jouw dag is gevuld met meer dan alleen lesstof overdragen. Je zorgt er ook voor dat kinderen zich veilig voelen in de klas, leert ze omgaan met uitdagingen, en stimuleert hun creativiteit en nieuwsgierigheid. Dat maakt dit vak zo bijzonder, daar weet Dana alles van.
Lees ook: van kleuters tot Montessorischolen: dit zijn de verschillende soorten onderwijs!
Lees ook: Leraar worden op latere leeftijd? Dit zijn de mogelijkheden
Welke vaardigheden heb je nodig als leraar basisonderwijs?
Leraar zijn is een vak apart, maar als je overweegt om je te laten omscholen, heb je waarschijnlijk al een goed idee of het bij je past. Je hebt affiniteit met kinderen, bent geduldig en kunt goed luisteren. Maar daarnaast zijn er ook specifieke vaardigheden en kwalificaties die je nodig hebt:
- Lesgeven: Klinkt logisch, maar dit leer je echt pas in de praktijk. Hoe houd je de aandacht van 25 kinderen vast? Hoe zorg je dat iedereen meedoet? Lees hier meer over de taken van een leerkracht.
- Begeleiden: Ieder kind leert op zijn eigen manier. Jij leert hoe je ze kunt helpen om hun eigen talenten te ontdekken. In het begin lastig? Waarschijnlijk wel. Maar Derec helpt je graag op weg als jij je laat omscholen tot leerkracht!
- Communiceren: Niet alleen met kinderen, maar ook met ouders en collega’s. Je moet duidelijk en helder kunnen uitleggen wat er speelt, zowel in de klas als daarbuiten. Zie ook: Tips voor beginnende leerkrachten.
Omscholen tot leraar basisonderwijs: Hoe ziet dat omscholingstraject eruit?
Nu het praktische deel: hoe word je dan leraar? Er zijn verschillende manieren om je te laten omscholen, afhankelijk van jouw situatie.
Pabo (voltijd of deeltijd)
De pabo is dé opleiding voor wie leraar basisonderwijs wil worden. Je kunt dit voltijd doen – dan zit je vier jaar in de schoolbanken en loop je stage in het basisonderwijs. Het is intensief, maar je hebt na die vier jaar een volledige bevoegdheid om les te geven.
Lees ook: Opleiding leraar basisonderwijs: waarom zou je eraan beginnen?
Geen tijd om fulltime te studeren? Dan is de deeltijd pabo een optie. Deze route is ideaal als je werk en studie wilt combineren. Je doet langer over de opleiding, maar kunt ondertussen al werkervaring opdoen en geleidelijk naar je onderwijsbevoegdheid toewerken. Net als Caroline bijvoorbeeld, ze begon als kapster en is nu kleuterjuf.
Lees ook: Pabo verkort na onderwijsassistent: de weg naar volwaardig leraarschap
Zij-instroomtraject
Heb je al een andere carrière achter de rug, maar droom je van lesgeven? Dan is het zij-instroomtraject misschien wel de beste optie voor jou. Dit traject biedt je de mogelijkheid om direct voor de klas te staan, terwijl je ondertussen je bevoegdheid haalt. Je leert al doende, terwijl je al een salaris ontvangt. Veel mensen die uit de zorg, het bedrijfsleven of zelfs technische sectoren komen, kiezen voor deze route omdat ze hun ervaring meteen kunnen inzetten in het onderwijs. Zo werkte Elvin jaren in de sportwereld, totdat corona alle werkzaamheden stillegde. Daardoor heeft hij zich via Derec laten omscholen tot leraar. Lees hier zijn hele verhaal.
Dus stel je hebt jaren als projectmanager gewerkt en bent gewend om groepen mensen te begeleiden. Die skills zijn van enorme waarde in het klaslokaal, waar je ook een groep moet aansturen en motiveren.
Bij Derec bieden we een speciaal zij-instroomtraject, Leerkracht van Morgen, waarbij je in drie jaar tijd je pabo-diploma haalt. Tijdens dit traject krijg je begeleiding van een ervaren leerkracht en nemen wij de opleidingskosten voor onze rekening. Nog een voordeel: je krijgt direct salaris vanaf de eerste dag.
Tip: Neem alvast een kijkje op onze pagina over zij-instroomonderwijs voor meer informatie over de voordelen en de praktische stappen.
Is er nog steeds zoveel vraag naar leerkrachten?
Absoluut! Het basisonderwijs schreeuwt om goede leraren. Er zijn op dit moment veel vacatures door een tekort aan leerkrachten. Dit betekent dat je na je opleiding vrijwel direct een baan kunt vinden. Het is een beroep met baangarantie en – misschien nog wel belangrijker – met voldoening.
Wat zijn de voordelen van leraar worden?
Naast dat je iedere dag iets kunt betekenen voor kinderen, zijn er nog andere voordelen:
- Werkzekerheid: Er is veel vraag naar leraren, vooral in de Randstad. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over een baan.
- Flexibiliteit: Je hebt relatief veel vakantie, wat handig kan zijn als je zelf ook een gezin hebt. Lees ook ons artikel over ouderschapsverlof.
- Zingeving: Je ziet elke dag het verschil dat je maakt in de levens van kinderen. Dat gevoel van impact krijg je niet snel ergens anders. Ontdek hier nog 9 redenen om voor de pabo te kiezen. Lees ook: De overstap maken van leraar basisonderwijs naar docent in het voortgezet onderwijs
Omscholen tot leraar: iets voor jou?
Als je nu denkt “Ja, dit klinkt als iets voor mij!”, dan is het misschien tijd om die stap te zetten. Omscholen tot leraar basisonderwijs is een keuze die je niet alleen voor jezelf maakt, maar ook voor de toekomst van kinderen.
Neem gerust contact met ons op om jouw mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen je begeleiden en adviseren over welke route voor jou het beste past. Wie weet sta jij binnenkort voor de klas en draag je bij aan de toekomst van jonge kinderen, net zoals Jos al 40 jaar doet.
Kies voor een betekenisvolle carrière als leraar basisonderwijs en laat je omscholen!
Omscholen tot leraar is een investering in jezelf en de toekomst. Met de juiste opleiding en begeleiding kun je deze stap vol vertrouwen zetten. Of je nu kiest voor de (universitaire) pabo of het zij-instroomtraject, er zijn genoeg mogelijkheden om jouw droom waar te maken. Lees hier hoe je als leerkracht een vacature vindt die écht bij je past.
Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met jouw carrière als leraar en maak een blijvend verschil!
Deel deze blog
Lees meer blogs
Het onderwijs in als zij-instromer kan een uitdaging zijn. Een carrièreswitch maken om het onderwijs…
Kom je niet uit het werkveld, maar wil je in het basisonderwijs aan de slag gaan? Dat is mogelijk me…
Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…