Een oudergesprek voeren doe je zó!

Als leerkracht krijg je twee of drie keer per jaar te maken met oudergesprekken. Tijdens dit 10-minutengesprek bespreek je samen met de ouders de voortgang van hun kind. Voor de één appeltje-eitje, voor de ander een zenuwslopende opdracht. Want eerlijk is eerlijk, oog in oog zitten met ouders die niets liever willen dan een goed presterend kind, dat zorgt best wel eens voor klotsende oksels. Hoe je er ook in staat, een goede voorbereiding is het halve werk! Wij geven je graag een aantal tips waarmee jij ervoor zorgt dat het oudergesprek soepel en effectief verloopt.

Wat is een oudergesprek?

Het oudergesprek, ook wel 10-minutengesprek, is een gesprek tussen jou als leerkracht en de ouders. Er zijn ook oudergesprekken waarbij het kind deelneemt aan het gesprek, dit noem je een driehoeksgesprek of kindgesprek.

Tijdens een oudergesprek bespreek je de voortgang van het kind. Je deelt onder andere de resultaten van toetsen en rapporten. Verder bespreek je de algemene voortgang van het kind. Welke vakken gaan goed en welke minder? Heeft de leerling genoeg uitdaging? En hoe gaat het kind om met klasgenoten en leerkrachten?

Tips voor het oudergesprek

Met een oudergesprek wissel je informatie uit met de ouders. Je bespreekt de prestaties van het kind op school, maar ook hoe het kind zich thuis gedraagt. Met sommige ouders verloopt het oudergesprek soepel, terwijl het 10-minutengesprek met andere ouders wel een uur lijkt te duren. Tegenvallende schoolprestaties of andere zaken kunnen ervoor zorgen dat het gesprek stroef verloopt. Heb jij hier ook wel eens mee te maken? Dan hebben wij een aantal ijzersterke tips voor je waarmee jij ervoor zorgt dat het volgende gesprek wél soepel verloopt.

1. Bereid jezelf voor

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je in tien minuten een inhoudelijk goed gesprek kunt voeren. Kijk dan ook verder dan de rapport resultaten van het kind. Bedenk van tevoren welk gedrag je van het kind hebt gezien en wat je hierover wilt vertellen. Zijn er bijvoorbeeld schoolvakken waar het kind moeite mee heeft, heeft het kind veel vrienden in de klas en hoe gedraagt het kind zich tegenover jou?

Zorg ervoor dat je niet te veel onderwerpen aan bod laat komen, maar beperk jezelf tot de prioriteiten. Zo voorkom je dat het gesprek te lang duurt. Mochten er toch nog onderwerpen zijn die meer uitgebreid besproken moeten worden, plan dan een vervolggesprek in.

2. Breng structuur aan in het oudergesprek

Door een duidelijke structuur te brengen in het oudergesprek zorg je ervoor dat de tijd zo effectief mogelijk wordt benut. Geef dan ook het doel en het verloop van het gesprek aan. Dit doe je door heel duidelijk aan te geven wat je in het gesprek gaat bespreken en wat je van de ouders verwacht in het gesprek. Een goede manier om het oudergesprek te beginnen is:

‘’We zijn hier om te praten over het welbevinden van Derek in de klas. Graag hoor ik hoe jullie zijn welbevinden ervaren. Daarna zal ik vertellen hoe ik dit in de klas ervaar. Dit doe ik door jullie op de hoogte te brengen van wat goed gaat en waar nog kansen liggen. Als u tijdens het gesprek vragen of opmerkingen heeft, dan hoor ik dat graag’’.

3. Start het oudergesprek positief

Het is belangrijk om het oudergesprek positief te beginnen. Dit werkt vooral goed als je minder goed nieuws moet brengen. Door het gesprek positief te starten kun je het ijs breken. Geef bijvoorbeeld een compliment over het kind of vertel een leuke anekdote.

4. Gebruik de ouders als partners

Maak in het gesprek gebruik van de ouders. Zij kunnen je waardevolle informatie geven over hoe het kind zich thuis gedraagt en wat zij doen om de sociaal-emotionele en morele ontwikkelingen van het kind te bevorderen. Stel het kind dus centraal in het gesprek. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ouders het gevoel krijgen dat hun kind écht gezien wordt, het zorgt er ook voor dat jullie samen kunnen werken om het kind te voorzien in zijn/haar onderwijsbehoeften.

5. Zorg dat alles duidelijk is

Het laatste wat je wilt is dat de ouders naar huis gaan met meer vragen dan dat zij binnenkwamen. Zorg er dan ook voor dat je jouw taalgebruik aanpast aan de ouders. Dat wil zeggen: gooi het vakjargon over boord. Dit zorgt namelijk voor verwarring. Daarnaast heeft elke ouder zijn eigen niveau van Nederlandse taal. Het is belangrijk dat jij je hierop aanpast. Is de taalbarrière te groot? Dan kan het helpen om gebruik te maken van de tolkentelefoon.

6. Maak duidelijke afspraken

Om het gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel over het kind te vergroten is het aan te raden duidelijke afspraken met de ouders te maken. Heeft het kind bijvoorbeeld moeite met een bepaald vak? Spreek dan af dat de ouders ook thuis met het kind aan de slag gaan om de prestaties te verbeteren. Dit kan je doen door opdrachten mee te geven. Geef jij de ouders ook een toezegging? Zorg dan dat je deze afspraak nakomt. Dit vergroot het vertrouwen tussen jou en de ouders.

7. Maak een samenvatting

Het is fijn om nog even samen te vatten wat jullie in het gesprek besproken hebben. Dit is niet alleen fijn voor de ouders, ook voor jou werkt dit als geheugensteuntje. Dit kun je doen door op de mail te zetten welke onderwerpen aan bod zijn gekomen. Dit helpt je als startpunt voor je volgende oudergesprek.

8. Houd contact

Op het moment dat je met de ouders bepaalde afspraken hebt gemaakt om de onderwijsprestaties van hun kind te verbeteren, is het belangrijk om het contact te onderhouden. Wacht dus niet tot het volgende 10-minutengesprek maar probeer voor-of na school de ouders op te zoeken om de voortgang bij te houden.

Meer tips voor in het onderwijs

Vond je deze tips over het oudergesprek voeren handig en wil je meer tips voor in het onderwijs? Lees dan ook de volgende blogs:

Motiveren van leerlingen: 8 tips om leerlingen gemotiveerd te houden.

– Klein of groot verdriet in de klas: dit kun je doen.

Inspirerende websites voor beginnende leerkrachten.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

Elk lid van het zorgteam vervult een cruciale rol om patiënten optimale zorg te bieden. De helpende…

Zorg

Wil jij écht een verschil maken in het leven van ouderen? Dat avontuur begint bij het bepalen van de…

Zorg

Maak kennis met Jantine, een ervaren verzorgende IG en leerling verpleegkundige op zzp-basis. Met ma…