Waarom leerkracht worden: 9 redenen om voor de pabo te kiezen
De lerarenopleiding, ook wel bekend als de pabo, stoomt jou klaar voor een baan waar je veel voldoening uit haalt. Waarom kies je voor een baan als groepsleerkracht? Wij geven 9 redenen waarom je voor de lerarenopleiding, ook wel de pabo, en dus een baan als leerkracht kiest.
1. Draag bij aan de ontwikkeling van kinderen
Een belangrijke reden om voor de lerarenopleiding te kiezen is dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Als leerkracht in het basisonderwijs sta jij aan het begin van de ontwikkeling en ben jij de basis voor hun verdere loopbaan. De toekomst van de leerlingen begint bij jou.
2. Afwisselend werk, geen dag is hetzelfde
Binnen het basisonderwijs is geen dag hetzelfde. Of jij nou als leerkracht in de onder-, midden- of bovenbouw werkt, iedere dag is anders. De leerlingen reageren iedere dag anders op situaties en als leerkracht creëer jij een gevarieerd lesaanbod. Als jij van afwisseling in jouw werk houdt, dan kán het zo zijn dat een baan als leerkracht iets voor jou is.
3. Laat je creativiteit de vrije loop!
Binnen het onderwijs is er veel ruimte voor creativiteit. Je hebt hier de mogelijkheid om zelf je dag in te delen en jouw lessen voor te bereiden. Binnen het ontwerpen van je lessen is er genoeg ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. Je kan dan ook veel van jezelf kwijt in het werk als groepsleerkracht.
4. Veel vakantie
Het onderwijs staat bekend om zijn vakanties. Als leerkracht kun je regelmatig genieten van een vakantie. Natuurlijk is dit wel in het hoogseizoen, maar hé, dat betekent ook dat er altijd gezelligheid is op je vakantiebestemming!
5. Leer elke dag
Binnen het onderwijs blijf je iedere dag leren. Je houdt jezelf een spiegel voor als je voor de klas staat. Daarnaast inspireren de leerlingen jou dagelijks om de beste versie van jezelf te zijn en jezelf continu te blijven ontwikkelen.
6. Kinderen zijn enorm dankbaar
Als leerkracht ben je een belangrijke factor in het leven van jouw leerlingen en geef je hun dagen structuur en regelmaat. Afscheid nemen van een leerkracht kan voor sommige leerlingen dan ook pittig zijn. Van oud-leerlingen krijg je daarnaast vaak de nodige waardering terug. Kortom, de dankbaarheid die je van de leerlingen krijgt is voelbaar.
7. Geweldig om met kinderen te werken
Natuurlijk kan deze niet ontbreken op de lijst. Het is geweldig om met kinderen te werken, hier haal je altijd plezier uit. De kinderen komen meestal met een grote glimlach naar school en verrassen je met hun opmerkingen. Geen dag is saai als je met kinderen werkt.
8. Baanzekerheid!
Als je klaar bent met de lerarenopleiding heb je de banen voor het uitkiezen. Wil jij op een openbare-, christelijke- of jenaplanschool in de onder-, midden-, of bovenbouw aan de slag? Alles is mogelijk. Als bevoegd leerkracht voor het basisonderwijs hoef jij je echt geen zorgen te maken over het werkaanbod. Er is altijd een school bij jou in de buurt die voldoet aan jouw wensen.
9. Mogelijkheid tot deeltijdwerk
Een ander voordeel is dat jij zelf kunt bepalen of je parttime of fulltime aan de slag gaat. Veel groepsleerkrachten werken parttime. Binnen het onderwijs kun jij aangeven waar jouw voorkeur naar uit gaat en over het algemeen kun jij voor het precieze aantal fte aan de slag wat jij zelf wilt.
Ben jij enthousiast geworden en wil je ook de lerarenopleiding volgen?
Zij-instromen kan via Derec met ons eigen traject: Leerkracht van Morgen. Het is een flexibel leertraject waarbij je zelf bepaalt wanneer je studeert. En dat niet alleen: je kunt aan dit traject beginnen wanneer jij dit wilt én bieden we een ijzersterkte begeleiding. Zo sta jij er nooit alleen voor! Naast leren doe jij direct ervaring op in de praktijk door (maximaal) drie dagen per week te werken. Samen zorgen we voor een vliegende start van je onderwijscarrière.
Deel deze blog
Lees meer blogs
Het basisonderwijs is veel meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Het vormt de fundering van de…
Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of…
Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare scho…