Werken in het onderwijs

Werken in het onderwijs is een mooi en dankbaar beroep waarbij geen dag hetzelfde is. Werk jij graag met kinderen? Dan zie je jezelf misschien wel lesgeven aan kinderen in de basisschoolleeftijd of juist aan jongeren op een middelbare school. Misschien werk je al langere tijd in het onderwijs en wil je doorgroeien naar een andere functie. En misschien werk je nu wel in een heel andere branche maar zou je graag het onderwijs ingaan. Wat je startpunt ook is, wij hebben antwoorden op vragen die jij mogelijk hebt!

Werken in het onderwijs

In het basis- en voortgezet onderwijs kan je voor kinderen écht het verschil maken. Je draagt bij aan de ontwikkeling van leerlingen en maakt hun groei van dichtbij mee. In het basisonderwijs sta jij aan het begin van de ontwikkeling en ben jij de basis voor hun verdere loopbaan. In het voortgezet onderwijs speel je een belangrijke rol in de puberteit van jouw leerlingen. Je geeft hen sturing en begeleiding in de weg naar het volwassen worden.

Daarnaast is werken in het onderwijs erg afwisselend en is geen dag hetzelfde. Je leert elke dag van je leerlingen, ze inspireren je om de beste versie van jezelf te zijn. Als leerkracht hoef je je bovendien echt geen zorgen te maken over het werkaanbod. Er is werk genoeg en er is altijd een school die aan jouw wensen voldoet.

Functies in het basisonderwijs

Op een basisschool kun je natuurlijk aan de slag als leerkracht, maar naast leerkrachten zijn er ook andere functies in het basisonderwijs. Zo zijn er natuurlijk onderwijsassistenten, gymleerkrachten, teamleiders, remedial teachers, zorgcoördinatoren, interne begeleiders en administratief medewerkers. Dat zijn nog niet alle functies want binnen een scholengemeenschap zijn er vaak ook nog meer verschillende functies. Uiteindelijk draagt elke functie in het basisonderwijs bij aan een prettig en veilig leerklimaat voor leerlingen.

Functies in het voortgezet onderwijs

Het personeelsbestand van een middelbare school bestaat uit meer werknemers dan alleen praktijk- en theorie docenten. Naast leerkrachten voor bijvoorbeeld wiskunde en Nederlands zijn onderwijsondersteuners, conciërges, zorgmedewerkers en roostermakers een onmisbare schakel op een middelbare school. Ook in het voortgezet onderwijs geldt dat er vaak nog meer functies zijn, afhankelijk van de onderwijsinstelling.

Voordelen van werken in het onderwijs

Hoewel het onderwijs hard werken is, hangen er tientallen voordelen aan werken in het onderwijs.

1. Je draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen

Als leerkracht op een basis- of middelbare school draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Je staat aan het begin van de toekomst van leerlingen en je bent de basis voor hun toekomst.

2. Het is nooit saai

Als je werkt in het onderwijs is geen dag hetzelfde. Natuurlijk werk je volgens een vast rooster en zijn er taken die elke dag afgerond moeten worden. Maar door situaties die gebeuren kan het rooster elke dag worden aangepast. Elke leerling reageert anders op een bepaalde situatie en het is jouw taak om hier op een creatieve manier mee om te gaan.

3. Veel vrijheid en creativiteit

Als leerkracht heb je veel ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Vooral in het basisonderwijs heb je veel vrijheid om je ideeën uit te werken. Denk aan het inzetten van verschillende werkvormen en het bedenken van verschillende opdrachten. Je bereidt je eigen lessen voor en hebt de mogelijkheid om zelf je dag in te delen. Je kan dan ook veel van jezelf kwijt als je werkt in het onderwijs.

4. Je voegt iets toe aan het leven van een ander

Als je besluit om te werken in het onderwijs doe je dit waarschijnlijk uit de behoefte om iets toe te voegen. Aan de levens van kinderen, aan de maatschappij en aan de wereld. Je leert kinderen basisvaardigheden, vakinformatie, sociale vaardigheden, problemen oplossen en samenwerken. Daarnaast ben je vaak ook een vertrouwenspersoon waar leerlingen naartoe kunnen voor een luisterend oor. Kortom, je bent een belangrijke factor in het leven van jouw leerlingen en daar krijg je de nodige waardering voor terug.

5. Veel vakantie

Werken in het onderwijs betekent ook dat je regelmatig kunt genieten van een vakantie. Werk je in het basisonderwijs? Dan ben je op woensdagmiddag ook lekker vrij. Een fijne bijkomstigheid is natuurlijk dat je zelf ook vrij bent wanneer je kinderen (als je die hebt) dat ook zijn. Geen gedoe dus met oppas!

Baankansen in het onderwijs

De baankansen in het onderwijs zijn groot. Er zijn veel beschikbare vacatures en de komende jaren zal het aantal vacatures door vergrijzing nog verder toenemen. Vooral in de Randstad en de grotere steden is er volop werk in het onderwijs. Het maakt niet uit of je op een Dalton- jenaplan- montessori- of openbare school aan de slag wilt gaan. Alles is mogelijk. Over het werkaanbod hoef je je in het onderwijs dus geen zorgen te maken.

Opleiding werken in het basisonderwijs

Wil je werken in het basisonderwijs? Dan heb je een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs nodig. Er zijn meerdere wegen naar Rome, en dus ook naar het behalen van dit lesbevoegdheid. We zetten de verschillende routes voor je op een rij.

Opleiding werken in het voortgezet onderwijs

Om les te mogen geven in het voortgezet onderwijs moet je bevoegd zijn of worden. Je hebt dan een onderwijsbevoegdheid voor een bepaald vak nodig, bijvoorbeeld wiskunde of geschiedenis.

Eerstegraads of tweedegraads onderwijsbevoegdheid

Om leerkracht op een middelbare school te worden moet je een bevoegdheid halen. Er is een verschil tussen een eerstegraads en een tweedegraads bevoegdheid.

Met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid mag je lesgeven aan:

• Vmbo;
• Onderbouw havo;
• Onderbouw vwo;
• Praktijkonderwijs.

Met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid mag je ook lesgeven aan de bovenbouw van het havo en vwo.

Tweedegraads bevoegdheid halen

Om een tweedegraads onderwijsbevoegdheid te halen kan je een van de volgende opleidingen volgen:

Eerstegraads bevoegdheid halen

Je bent eerstegraads onderwijsbevoegd als je een van de volgende opleidingen hebt afgerond:

Andere mogelijkheden om bevoegdheid te halen

Wil jij vanuit je huidige beroep een overstap maken naar het onderwijs? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor het zij-instroomtraject van Derec! Een zij-instroomtraject kan ervoor zorgen dat je de overstap kunt maken van je huidige carrière naar een baan in het onderwijs. Om te kunnen werken in het onderwijs vanuit ons zij-instroomtraject dien je wel aan een paar eisen te voldoen. Zo moet je in het bezit zijn van een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Ben je hiervan in het bezit en haal je daarnaast onze reken- en taaltoets? Dan heten we je van harte welkom in een van onze zij-instroomtrajecten!

Zij-instroomtraject basisonderwijs: Leerkracht van Morgen

Met ons zij-instroomtraject ‘Leerkracht van Morgen’ leiden wij je op tot een volwaardige basisschoolleerkracht. Dit leertraject is flexibel, wat inhoudt dat je zelf bepaalt wanneer je studeert. Bovendien kun je aan het traject beginnen wanneer jij dit wilt. Wij zullen je intensief coachen en begeleiden tijdens dit traject. We helpen je met je eerste stappen voor de klas en kijken samen met jou welke type scholen er bij jou passen. Verder zul je regelmatig intervisies hebben met andere studenten die dit leertraject volgen.

Zij-instroomtraject voortgezet onderwijs: Docent van Morgen

Zie jij het wel zitten om docent Nederlands- of wiskunde te worden? Volg dan ons Docent van Morgen traject! Met dit unieke traject stomen we jou klaar om op het voortgezet onderwijs aan de slag te gaan als docent in een van deze tekortvakken. Wij bieden je uitstekende begeleiding door ervaren docenten, je krijgt direct een vaste aanstelling en we zorgen ervoor dat je een salaris krijgt dat bij jou past.

Deel dit blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het basisonderwijs is veel meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Het vormt de fundering van de…

Onderwijs

Vind jij het leuk om met jongeren te werken en ben je gepassioneerd over een specifiek schoolvak of…

Onderwijs

Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare scho…