Ouderenzorg
Mooie en waardige laatste jaren: de ouderen in onze samenleving verdienen de allerbeste zorg. Bij Derec vind je een dankbare baan in de ouderenzorg waar jíj je thuis voelt. Of je nu ervaren bent in de ouderenzorg of net om de hoek komt kijken: goede krachten zijn altijd welkom. Binnen de ouderenzorg zijn er verschillende functies waarin we regelmatig vacatures hebben. Nieuwsgierig geworden?
Werken in de ouderenzorg
Als medewerker in de ouderenzorg is het jouw belangrijkste taak om ouderen te voorzien van de beste zorg en om ouderen daarbij zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Als helpende, helpende plus, als verpleegkundige of welke functie je dan ook bekleed, draag jij hier zorg voor. Dit betekent dat jij luistert naar de wensen van jouw cliënten en zorgt voor het welzijn en de gezondheid van ouderen. Je bent enerzijds bezig met praktische zaken, zoals het toedienen van medicatie en het helpen met wassen en aankleden. Anderzijds zorg je er ook voor dat je de ouderen een lach op het gezicht bezorgd door bijvoorbeeld het drinken van een kopje koffie of het maken van een wandeling. Eén ding is zeker: werken in de ouderenzorg is een dankbaar beroep.
Functies in de ouderenzorg
Wil jij werken in de ouderenzorg? Dan zijn er talloze banen waaruit je kunt kiezen. Door de diversiteit aan cliënten en taken is er een breed scala aan functies nodig. Al deze functies dragen samen zorg voor de gezondheid en het welzijn van de ouderen in onze maatschappij. Om je een compleet beeld te geven zetten we hieronder graag de meest voorkomende banen in de ouderenzorg op een rij.
Helpende in de ouderenzorg
Als helpende in de ouderenzorg help je ouderen die zorg nodig hebben, bijvoorbeeld bij persoonlijke verzorging of in de huishouding. Bij huishoudelijke taken kun je denken aan het doen van boodschappen, afwassen en strijken. Verzorgende taken zijn het helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en helpen bij het eten.
Naast deze praktische taken is persoonlijke aandacht ook een belangrijk onderdeel van een baan als helpende in de ouderenzorg. Zo bied je een luisterend oor en geef je ze net dat beetje aandacht waar ze behoeften aan hebben. Ga bijvoorbeeld naar het bos voor een wandeling, maak samen een puzzel of speel een bordspel. Hoe je taak als helpende ouderenzorg ook wordt ingevuld, je zorgt altijd voor een veilige, opgeruimde en gezellige leefomgeving voor de cliënt.
De belangrijkste taak als helpende in de ouderenzorg is dat je jouw cliënt ondersteunt en stimuleert om zoveel mogelijk zelfstandig taken te blijven uitvoeren. Jij neemt hierbij het initiatief en ondersteunt de cliënt waar nodig.
Helpende plus/verzorgende C in de ouderenzorg
Als helpende plus, ook wel verzorgende C, werk je zelfstandig bij ouderen thuis. Je ondersteunt ouderen actief in de verzorging die zij nodig hebben. Het takenpakket is vergelijkbaar met die van een helpende ouderenzorg. Maar als helpende plus of verzorgende C ben je bevoegd tot het uitvoeren van extra taken, zoals medicijnverstrekking- en toediening, wondverzorging en de zorg voor mensen met een stoma of katheter.
De uitdaging binnen de functie helpende plus/verzorgende C ligt vooral in het leveren van de juiste zorg aan de cliënten zodat iemand thuis kan blijven wonen met alle hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Als helpende plus heb je oprechte interesse in je cliënten en kun je goed werken in teamverband. Je bent flexibel, neemt initiatieven om jezelf te ontwikkelen en je staat open voor vernieuwing.
Verpleegkundige in de ouderenzorg
Als verpleegkundige in de ouderenzorg ondersteun je ouderen die verblijven in een verzorgingstehuis wanneer zij niet langer zelfstandig kunnen wonen. Als verpleegkundige in de ouderenzorg bied je aanvullende zorg en stimuleer je de cliënt om zolang mogelijk zelfstandig taken uit te voeren.
Als verpleegkundige help je cliënten met lichamelijke verzorging. Denk hierbij aan het wassen, aankleden en zo nodig bij het eten. Daarnaast is het belangrijk dat je als verpleegkundige ouderenzorg goed kan observeren en interpreteren. Ouderen kunnen namelijk niet altijd meer aangeven wat zij nodig hebben. Als verpleegkundige dus aan jou de taak om dit op tijd te signaleren. Andere taken van een verpleegkundige in een verzorgingstehuis zijn het toedienen van medicatie, het monitoren van medicijngebruik en het in de gaten houden van de gezondheidssituatie van de cliënten. Naast deze praktische taken heb je als verpleegkundige ook taken van persoonlijke aard. Hierbij moet je denken aan het opbouwen van een vertrouwensband met cliënten om zo een veilige omgeving voor hen te creëren.
Verzorgende IG in de ouderenzorg
Als verzorgende IG in de ouderenzorg bied jij zorg afgestemd op het persoonlijke levenspatroon van je cliënt. Je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw cliënten zolang mogelijk zelfstandig kunnen leven. De kerntaken van een verzorgende IG in de ouderenzorg zijn het verplegen, verzorgen en begeleiden van ouderen, soms chronisch zieken, op basis van de afspraken in het zorg-leefplan. Dat zal meestal o.a. het volgende betekenen:
- Helpen met opstaan, wassen en aankleden
- Steunkousen aan- en uittrekken
- Maaltijden bereiden en waar nodig helpen bij het eten
- Begeleiden bij dagbesteding
- Medicijnverstrekking of toedienen
Het takenpakket van een verzorgende IG in de ouderenzorg is eigenlijk zo divers als maar kan. Als verzorgende IG is het belangrijk dat je beschikt over bepaalde eigenschappen. Zo moet je onder andere betrouwbaar zijn en denken in oplossingen, goed in teamverband kunnen werken, communicatief sterke vaardigheden hebben en beschikken over een goed inlevingsvermogen. Beschik jij over deze eigenschappen? Kijk dan eens naar onze vacatures verzorgende IG in de ouderenzorg!
Eerst verantwoordelijke verzorgende in de ouderenzorg
Een eerst verantwoordelijke verzorgende, ook wel EVV’er genoemd, zorgt ervoor dat alle zorg die een cliënt krijgt op elkaar is afgestemd. De functie eerst verantwoordelijke verzorger is een van de vele onmisbare functies in de ouderenzorg en bestaat zowel in verpleeg- en verzorgingstehuizen als in de thuiszorg. Als EVV’er coördineer je de zorg en zorg je voor continuïteit voor je cliënt. Dit houdt in dat je de zorg afstemt met alle betrokkenen: de zorgvrager zelf, de mantelzorger, de andere disciplines en eventueel professionals van andere instellingen.
Als eerst verantwoordelijke verzorgende bied je zorg die gericht is op het lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn van de cliënt. Het takenpakket is heel divers. Je verpleegt, verzorgt en begeleidt cliënten in samenspraak met andere zorgprofessionals.
Opleidingen voor werken in de ouderenzorg
Wil jij graag aan de slag in de ouderenzorg? Dan is het goed om te weten dat er zeven verschillende studierichtingen zijn die je kunt volgen.
- Niveau 1: Zorghulp (mbo). Met deze opleiding kun je werken in de thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Deze éénjarige opleiding leert je om ouderen te ondersteunen met huishoudelijke taken en licht verzorgende werkzaamheden.
- Niveau 2: Helpende Zorg en Welzijn (mbo). Met deze twee jaar durende opleiding leer je hoe om ouderen te verzorgen, ondersteunen en leer je hoe je activiteiten organiseert.
- Niveau 3: Verzorgende IG (mbo). Je geeft als verzorgende IG niet alleen persoonlijke zorg, maar voert ook verpleegkundige handelingen uit: het geven van injecties, medicatie en katheterisatie. Deze opleiding duurt drie jaar.
- Niveau 4: Verpleegkundige (mbo). Met de opleiding verpleegkundige niveau 4 heb je meer verantwoordelijkheden in vergelijking tot niveau 1 tot en met 3. Zo leer je bij deze opleiding zelfstandig werken. Je geeft complexe zorg en begeleidt mensen in het dagelijkse leven. De opleiding duurt 4 jaar.
- Niveau 6: Verpleegkundige (hbo). Deze vier jaar durende opleiding op hbo-niveau leert je niet alleen verzorgende en verplegende taken, ook leer je om organisatorisch mee te denken om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
- Niveau 7: Verpleegkundig specialist. Als je verpleegkundige niveau 6 hebt afgerond heb je de mogelijkheid om nog een masteropleiding aan de universiteit te volgen. Met deze opleiding krijg je de functietitel ‘verpleegkundig specialist’. Hier ga je zelfstandig en individuele behandelrelaties aan met patiënten.
Hoeveel verdien je in de ouderenzorg?
Er zijn dus verschillende opleidingen, niveaus en functies binnen de ouderenzorg. De salarissen variëren dan ook per functietitel en ervaring. Je kunt het CAO VVT raadplegen om te zien wat de actuele salarissen zijn voor medewerkers in de ouderenzorg.
Vacatures ouderenzorg bij Derec
Ben jij op zoek naar vacatures ouderenzorg? Dan heb je wellicht al gemerkt dat er een hoop openstaande vacatures zijn waaruit je kunt kiezen. Bij Derec begrijpen we dat het lastig kan zijn om dé perfecte match te vinden. Daarom loont het om ons in te schakelen om je te helpen bij je zoektocht. Wij spreken dagelijks met veel verschillende zorginstellingen. Hierdoor kunnen we dé vacature ouderenzorg vinden die perfect aansluit bij jouw persoonlijkheid, identiteit en wensen.
Ga jij aan de slag in de ouderenzorg?
Bij Derec hebben we genoeg vacatures in de ouderenzorg waarop jij vandaag nog kunt solliciteren. In de ouderenzorg draag jij je steentje bij aan het tegengaan van eenzaamheid, het stimuleren van langer thuis wonen en betere verpleegzorg. Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als verpleegkundige in een verzorgingstehuis of vind je het juist fijn om ouderen te helpen met hun huishoudelijke taken en het sociale contact? Bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op en wie weet werk jij straks wel in de ouderenzorg!
Functies in de ouderenzorg
Ons team is er voor jou
Natalie van der Klauw
Ik vind het leuk om te werken in een positieve branch, daarom is de zorg een perfecte match voor mij. De diverse gesprekken vervelen mij nooit!
Mischa Welboren
De menselijke match maken, daar word ik blij van!
Dagmar van Wilgenburg
Met mijn kennis over zorg help ik je graag aan een fijne werkplek.
Schrijf je in!
Dagelijks spreken wij met veel verschillende zorginstellingen. De kans is groot dat we van vacatures in de ouderenzorg weten voordat deze online verschijnen.